Brännässla.

En växt full av kraft, vilket syns eftersom den tar sig upp överallt.
Gör en infusion,shot eller en god nässelsoppa av den .
Jag tar på mej plasthandskarna och ger mej ut på tomten med bunke och sax.
Dom har så lång säsong från tidig vår tills frosten tar dom. Bara att klippa topparna av dom lite äldre plantorna. Skörda gärna blommande nässlor för att torka.
Fröna kan man torka och mala till smodisar och bröd under vintern.
1 tsk nässelpulver anses räcka till dagsbehovet av c-vitamin.
Nässlan innehåller också : järn,fosfor,kalium,kalcium,magnesium,klorofyll,zink,kisel,lecitin,B,K och C-vitamin. Samt pantotensyra som enligt boken Lisens gröna värld kan motverka hudproblem.
Drick alltså nässelinfusion mot acne,eksem och torr hy.
Bra även som hårtvätt/skölj och ansiktsvatten.
Man kan ju också frysa in nässlor och köra ner dom frysta i smodisar.
Den går att använda på samma sätt som spenat och grönkål.

Blodrenande och stimulerar/stärker njurfunktionen
Urindrivande
Stärker immunförsvaret
Bra vid PMS,inflammationer och reumatiska besvär.
Bra även för slemhinnor och bindväv.

Så här gör jag: Fyller en kastrull med avsköljda nässlor(allt utom det grövsta) på med vatten så det täcker och ger det ett litet uppkok. Låter det svalna och silar sedan.(ibland direkt för en ljusare infusion)
Groggar sedan på det med apelsinjuice eftersom jag inte är så förtjust i smaken på infusionen.
Bild fr Wikipedia

Kommentarer

Populära inlägg